Un any d’Hort de Gea!

El mes de febrer del 2018 començava un projecte nou i engrescador a la Fundació Barberà Promoció: la gestió d’un hort ubicat a la zona d’horta comunitària del riu Ripoll, de més de 1500m2 i cedit per l’Ajuntament de Barberà del Vallès. Durant un any, la Montse, l’Encarni, la Petra, la Mercè, la Houda, la Núria, la Carme, la Rosa, la Betty i la Tere, acompanyades de l’Eva, la dinamitzadora del grup, s’han encarregat de posar en marxa un terreny agrícola que ha donat els seus fruits.

Totes elles han estat les protagonistes d’aquest primer any d’un projecte que ha combinat la feina amb la formació. I tot, amb un objectiu molt clar: treballar cap a l’empoderament col·lectiu, cap a trobar formes de treball en comú i de cooperativisme. Les tasques de gestió de l’hort s’han complementat amb gairebé 700 hores de formació i amb sortides per visitar projectes i experiències inspiradores. La formació s’ha centrat en diverses matèries: algunes d’elles de tipus més bàsic i transversal, com ara el català, informàtica, càlcul i competències d’autoconeixement, treball en equip, comunicació, etc. Altres de caire més especialitzat, com ha estat la formació en horticultura i la formació en Economia Social i Solidària i projectes col·lectius. Aquesta última formació ha estat una peça clau en aquest projecte. Des d’un primer moment, vam plantejar aquesta iniciativa com una oportunitat per a les persones que en formessin part per poder plantejar-se un futur vinculat a l’economia social i solidària tot participant d’un projecte col·lectiu amb les altres membres del grup. En aquest sentit, una part del grup s’està plantejant l’opció d’emprendre un negoci propi vinculat a la jardineria, i la gran majoria d’elles està treballant en l’opció de constituir una associació per mantenir el vincle amb l’horticultura i participar del teixit social de Barberà del Vallès.

En aquesta recta final del projecte – la seva primera edició finalitza el proper 20 de febrer – ja podem afirmar que s’ha tractat d’una iniciativa transformadora: les deu dones que hi ha format part destaquen la importància d’haver tingut una oportunitat que les ha ajudat a empoderar-se com a subjectes actius a nivell social i en el mercat de treball, que les ha posat en contacte amb la terra i que els ha permès desenvolupar unes competències i habilitats personals que les connecten amb la vida, amb el grup i amb la seva futura trajectòria professional.

Els bons resultats de l’experiència fan que la Fundació Barberà Promoció aposti per replicar el projecte durant el 2019, formant un nou grup aquest mateix mes de febrer.

El projecte Hort de Gea ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Barberà del Vallès, del programa Enfeina’t del Servei d’Ocupació de Catalunya i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Categories: 

Comparteix aquesta notícia